Tuesday, May 24, 2011

Καλλιγράφοντας στα σκουπίδια...

Πάνω σε κάδο σκουπιδιών, με γράμματα καλλιγραφικά, αγοράζουν τα όνειρά μου. Αγοράζουν τις αναμνήσεις μου, τα δάκρυα και τις χαρές των προγόνων μου. Αυτά που κόμποι ιδρώτα γλίστρησαν από ιδρωμένα πρόσωπα και κοπιώδη χέρια, για να μπορέσουν να γίνουν δικά μου.

Αγορές, δάνεια... με καλλιγραφικά γράμματα, σε ευτελές χαρτί, κολλημένο σε κάδο σκουπιδιών... Δυο λέξεις φτυσμένες καλαίσθητα, ζητάν το αίμα μου. Ζητάν το υλικό είναι μου. Το είναι γενεών.

Προσφορά και ζήτηση ψυχών. Φόβος για τον διπλανό, μίσος για τον διπλανό, άγνοια για τον διπλανό... όλοι μαζί, μόνοι μας.

Τυφλά παλεύουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τον εαυτό μας. Φοβισμένοι μα άκακοι. Τα ζώα όταν φοβούνται επιτίθενται... Σπανίως το ένα ενάντια στο άλλο... Σπανίως το ένα στριμώχνει το άλλο τόσο ώστε να μην του αφήσει επιλογή...

Εμείς στριμωχνόμαστε μόνοι μας. Μας στριμώχνουν κάποιοι και παρακολουθούν τις αντιδράσεις μας. Σκέψου πως είσαι απλώς ένας σκύλος σε κυνομαχία... Σε εκπαιδεύουν να μισείς τα άλλα σκυλιά, να φοβάσαι το ξύλο και την πείνα και να νιώθεις πως το αίμα του άλλου σκύλου είναι ο μόνος τρόπος να μην πονέσεις εσύ... Και κάθε τόσο σε πετάνε σε ένα λάκκο με έναν άλλον σκύλο. Πόση εκπαίδευση έχεις περάσει?

Ιδέες πάλης χρειαζόμαστε. Ιδέες πάλης και παλαιστές. Ναι. Μα χρειαζόμαστε και σαφείς αντιπάλους. Ποιοι είναι? Υπάρχουν σήμερα σαφείς αντίπαλοι? Θυμίζει ερωτήματα σε τραγούδι δημοτικό η εποχή. Μην είναι οι εχθροί μας οι...? Μην είναι οι...? Μην είναι τέλος οι...? Δεν είναι. Εχθρός μας είναι η ίδια η ασάφεια.

Μέσα στο τρέξιμο της κάθε μέρας, αυτή η ασάφεια θεριεύει. Δεν έχεις χρόνο μετά τη δουλειά. Δεν έχεις χρόνο τα Σαββατοκύριακα που σκοτωμένος τρέχεις (!) να ξεκουραστείς. Τρέχεις για να ξεκουραστείς οξύμωρε εαυτέ μου. Η περαιτέρω προσπάθεια στον τάχα ελεύθερο χρόνο σου σου φαίνεται βουνό. Βουνό να ψάξεις τις πταίει...

Βομβαρδισμένος καθημερινά από περιττώματα αναμασημένων πληροφοριών, με σαφώς κοινή πηγή μιας και τα λόγια είναι ίδια από παντού, είτε υποκύπτεις, είτε αηδιασμένος παραιτείσαι. Η παραίτηση βολεύει μια χαρά... Εθελούσια παραίτηση του δικαιώματος να συμμετέχεις στη ζωή σου. Μαλακίες ε?

Μαλακίες...
eXTReMe Tracker