Thursday, July 27, 2006

Στρατευμένη Τέχνη

Πολλοί λένε πως η στρατευμένη τέχνη είναι κακή τέχνη. Εγώ νομίζω πως αυτοί είναι μαλάκες......
Με τον όρο όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι δεν εννοώ την κομματικά στρατευμένη τέχνη αλλά την τέχνη που είναι στρατευμένη στον άνθρωπο και εξηγούμαι:
Δε γίνεται ο ένας καλλιτέχνης (άνθρωπος κεραία δλδ) να ζει σε μια κοινωνία και να μην καταγράφει/απεικονίζει το τι γίνεται γύρω του και επηρρεάζει τους συνανθρώπους του.
Δε γίνεται ο τόπος που ζεις να βρίσκεται σε πόλεμο ή σε λοιμό και να γράφεις για όμορφες θάλασσες και καλά γαμήσια που έκανες παλιά.
Δε λέω μπορεί σε κάποιες φάσεις να σε εμπνεύσουν και αυτά και να τα περιλάβεις στο έργο σου, αλλά δε γίνεται να αποτελούν όλο το έργο σου.
Η τέχνη οφείλει να εκφράζει τους ανθρώπους στους οποίους ανήκει και ο καλλιτέχνης.
Βέβαια πολλές φορές οι καλλιτέχνες εκμεταλλεύονται καταστάσεις και βγάζουν λεφτα από την στρατευμένη τέχνη (βλέπε πόσα τραγούδια βγήκαν επί πολέμου Αμερικής εναντίον Ιρακ και τον οποίων οι περισσότεροι δημιουργοί απλώς πίναν ναρκωτικά και γράφανε για να έχουν λεφτά να πιουν κι άλλα......).
Στον Λίβανο γίνεται πόλεμος....."Τα μάτια σου σα μια θάλασσα βαθειά με καταπίνουν..." Δε γαμιέσαι ρε μαλάκα παιδάκια πεθαίνουν κι εσύ χτενίζεσαι? Α χάσου μουνί.......

4 Comments:

Blogger Unknown said...

Πράγματι, η τέχνη είναι είτε καλή είτε κακή, ανεξάρτητα από το αν είναι "στρατευμένη" ή όχι. Ποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κακό έργο τέχνης το "Θωρηκτό Ποτέμκιν" πχ. επειδή είναι "στρατευμένη" τέχνη; Μόνο ένας αγράμματος.

Βέβαια, όταν λέμε "στρατευμένη τέχνη" συνήθως εννοούμε την τέχνη που δημιουργείται με σκοπό να υπηρετεί μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Στρατευμένη στον άνθρωπο ούτως ή άλλως είναι πάντοτε η τέχνη.

28/7/06 14:20  
Anonymous Anonymous said...

"Δε γίνεται ο τόπος που ζεις να βρίσκεται σε πόλεμο ή σε λοιμό και να γράφεις για όμορφες θάλασσες και καλά γαμήσια που έκανες παλιά."

ναι δε γίνεται... και στον τόπο μας τώρα έχουμε πόλεμο.

Μα για τη γη μας μιλάω φυσικά!

Όταν κάπου πεθαίνουν παιδιά, όλα τα παιδιά του κόσμου είναι λίγο σαν να πεθαίνουν.

Δε θέλουμε άλλο πόλεμο! Γιατί λατρεύουμε τις απέραντες θάλασσες και τα καλά γαμίσια, γαμώτο!

28/7/06 14:39  
Blogger heinz said...

Πέστα!!!!

13/8/06 00:17  
Anonymous Anonymous said...

Ρε μαγκες ελεος! Εγω μπηκα σε αυτη την ιστοσελιδα για να βρω πληροφοριες για τη"στρατευμενη τεχνη", να τις εκτυπωσω και να τις παρουσιασω!Τεσπα εγω εκλασα στο γελιο με ολα αυτα...

31/1/07 20:49  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker