Monday, September 18, 2006

Oh tempora, oh mores.....

Είναι περίεργη η εποχή μας. Κάτι μας είπες τώρα παπάρα....
Είναι περίεργη γιατί παρόλο που μέσα από ταινίες και κηρύγματα προσπαθούν να μας πείσουν για την αιώνια πάλη καλού και κακού, στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει όπως παλιότερα μια σαφής γραμμή που να χωρίζει το καλό από το κακό. Όλα είναι γκρι, κοινώς δεν υπάρχει straight και gay αλλά πουστίζουν όλα....
Επίσης συστηματικά έννοιες που στο παρελθόν κάτι σήμαιναν έχουν αλλοτριωθεί. Αριστερά-Δεξιά, Καπιταλισμός, Εργατιά, Προλετάριος, Σύντροφος κτλ κτλ η λίστα είναι τεράστια και μεγαλώνει καθημερινά.
Ακόμη και η έννοια του κράτους έχει αλλάξει. Σιγά σιγά τα εθνικά κράτη παύουν να υφίστανται ως οντότητες και αντικαθίστανται από υπερεθνικά κράτη. Πρώτη διδάξασα η Αμερική με τις ΗΠΑ. Γιατί συμβαίνουν όμως αυτά? Γιατί προωθείται η παγκοσμιοποίηση (όρος κομμουνιστικός που διαστρεβλώθηκε όπως τόσοι άλλοι)?
Άποψή μου είναι πως το Κεφάλαιο έχει ωριμάσει. Δηλαδή έχει ξεπεράσει κολλήματα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας και έχει προχωρήσει προς την ενηλικίωση ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του αντίπαλου δέους.
Μέσω της τριβής με τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό το κεφάλαιο δυνάμωσε και συνειδητοποίησε ορισμένα πολύ απλά πράγματα. Κατάργησε την προσωποκρατία και έγινε απρόσωπο. Δε μπορείς να έχεις μένος προς κάτι συγκεκριμένο πλέον, άρα είναι δύσκολο να έχεις μένος και να προβείς σε ενέργειες εναντίον κάποιου (ποιου?).
Συνειδητοποίησε πως η μεταφορά της επιχείρησης από πατέρα σε γιο είναι ηλιθιότητα καθότι ο γιος 9 στις 10 φορές θα είναι άχρηστος.....
Είδε τη σημασία της επιστήμης και την έβαλε να λειτουργεί προς όφελός του κατευθύνοντάς τη 100% προς τα εκεί που θέλει...
Κατάλαβε πως λειτουργεί η μάζα και μαθαίνει να τη χειρίζεται δίνοντάς της και διέξοδο όταν θέλει να ξεσπάσει, με τρόπο που είναι ανώδυνος για το σύστημα.
Τέλος κατάλαβε πως τα εθνικά κράτη, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Το μόνο που προκαλούν είναι περιορισμοί και το μόνο που δε θέλει το κεφάλαιο είναι ακριβώς αυτό.
Οι πολυεθνικές εταιρίες ξεπερνούν σε τζίρο το ΑΕΠ πολλών κρατών. Σε έναν κόσμο όπου η κινητήρια δύναμη είναι το χρήμα (ή πιο σωστά το κεφάλαιο) πως είναι δυνατόν να πιστεύουμε πως οι πολυεθνικές αυτές δεν επηρεάζουν ολόκληρα κράτη? Στις ΗΠΑ που θεωρείται το πιο ανεπτυγμένο κράτος παγκοσμίως είναι προφανές πως οι μεγάλες εταιρίες καθορίζουν την πολιτική της σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γιατί δεν υπέγραψαν το σύμφωνο του Κιότο για την εκπομπή αερίων που μεγεθύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου? Γιατί οι βιομηχανίες είχαν να χάσουν από αυτό... Ποιος πιστεύει πως οι πετρελαϊκές ή οι πολεμικές βιομηχανίες δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή?
Τέλος γιατί η ΕΕ δεν παίζει το ρόλο του αντίβαρου στις ΗΠΑ εφόσον θεωρητικά έχει μια υπολογίσιμη δύναμη να αντιπαρατάξει και με στοιχειωδώς καλή διπλωματία (την οποία σίγουρα διαθέτει) θα μπορούσε να πάρει με το μέρος της και την Κίνα ή την Ινδία κτλ?
Νομίζω πως και αυτό έγκειται στο γεγονός πως το Κεφάλαιο έχει ωριμάσει και έχει απορρίψει παλιά κολλήματα. Πλέον δεν το νοιάζει από που είσαι αρκεί να είσαι διατεθειμένος να κάνεις business. Βεβαίως προς το παρόν διατηρεί ορισμένα προσχήματα όμως και αυτά σιγά σιγά και όσο συνειδητοποιεί την παντοκρατορία του πέφτουν.
Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής είναι προφανές πως η ΕΕ χύνει κροκοδείλια δάκρυα. Μετά τις βόμβες έρχονται οι εργολαβίες. Και οι μίζες που πέφτουν ξεπερνούν κάθε Ελληνική "κουμπαριά" που με απίστευτη γυφτοβλαχιά κατακρίνουμε εμείς εδώ λες και είναι κάτι το καινοφανές ή το μη αποδεχτό στην εποχή μας. Δηλαδή το πρόβλημά μας είναι να μη γίνονται κουμπαριές ή να σταματήσουν εν γένη οι business μεταξύ εταιριών και να κινηθούμε προς όφελος του Ανθρώπου στο σύνολό του?
Οι συγκυρίες αυτή την εποχή δεν ευνοούν επαναστάσεις. Όταν βρέχει "έξυπνες βόμβες" που πας με τη μολότοφ και γιατί? Θέλει εξοπλισμό πνεύματος πρώτα και αφύπνισης του λαού (άλλη μια λέξη τριμμένη :( ). Και θέλω να πιστεύω πως όσο περισσότερο αποκτά την αίσθηση της απόλυτης κυριαρχίας το Κεφάλαιο, τόσο περισσότερο θα ξυπνάνε συνειδήσεις που θα ζητούν μια νέα Τάξη Πραγμάτων προς όφελος της μάζας και όχι της ελίτ. Η Ιστορία δείχνει πως η κοινωνία πάντα προχωρά προς τη διεύρυνση της βάσης που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων και μια που τα παραγωγικά μέσα και οι εταιρίες αποτελούν αυτή τη βάση τη δεδομένη στιγμή, θα έρθει η ώρα που από την ολιγαρχία θα περάσουμε στη δημοκρατία...
Και ο νοών....εννοούνταντον

4 Comments:

Blogger Gatina said...

"Η Ιστορία δείχνει πως η κοινωνία πάντα προχωρά προς τη διεύρυνση της βάσης που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων και μια που τα παραγωγικά μέσα και οι εταιρίες αποτελούν αυτή τη βάση τη δεδομένη στιγμή, θα έρθει η ώρα που από την ολιγαρχία θα περάσουμε στη δημοκρατία..."

Αν και μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια μαθηματικά μοντέλα στην Ιστορία της ανθρωπότητας, νομίζω πως η σκέψη σου αυτή για τα μελλούμενα παραείναι 1+1=2. Χεχε...

Καληνύχτααααααααααα, μρρρρνννρρρρ!

20/9/06 01:09  
Blogger it is said...

Αχαχαχα ναι ειναι αλλά δεν είναι απαραίτητα λάθος αυτό....Γενικά όταν οποιαδήποτε εξουσία αρχίσει να αισθάνεται παντοδύναμη και να προβαίνει σε πράξεις εξόφθαλμης βίας και κατάχρησης εξουσίας, υπάρχει αντίδραση (βίαια συνήθως) που σκοπό έχει την ανακατανομή της εξουσίας σε ευρύτερη βάση.
Συμβαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα ελπίζω να μη μας το χαλάσει τώρα ξαφνικά :P

20/9/06 09:33  
Anonymous Anonymous said...

Οι συνειδήσεις δεν θα ξυπνήσουν δυστυχώς τόσο εύκολα στον δυτικό κόσμο.
Το κεφάλαιο μπόρεσε και πέρασε στην νοοτροπία του κάθε μικροαστού ότι μπορεί να είναι μέτοχος της Α εταιρίας και άλλαξε την ισορροπία των πραγμάτων . Ακόμα ο δυτικός κόσμος δεν έχει πολλές στερήσεις(συγκριτικά με τις άλλες χώρες ) . Ξέρουν την κατάλληλη στιγμή να δώσουν το ξεροκόμματο .

δεν συμφωνώ στο συλλογισμό σου (Η Ιστορία δείχνει πως η κοινωνία πάντα προχωρά προς τη διεύρυνση της βάσης ) είναι απόλυτος . Αυτην την ψευδαίσθηση σου δίνει το κεφάλαιο , ΄

thripas

22/9/06 22:31  
Blogger it is said...

φίλε thripa συμφωνώ αλλά και διαφωνώ μαζί σου.
Έχεις δίκιο πως οι δυτικοί είναι πιο βολεμένοι και είναι καλά με το ξεροκόμματο. Θυμίζου όμως λίγο πως περάσαμε από το Φεουδαρχικό σύστημα στο αστικό. Οι αστοί σιγά σιγά ξεροκόμματο το ξεροκόμματο άρχισαν να αποκτούν εξουσία και όταν πήγε να σταματήση η περαιτέρω αύξηση έκαναν επανάσταση και τη διεκδίκησαν. Εφ'όσον αφυπνιστούν οι συνειδήσεις (και εδώ έρχεται ο ρόλος του διανοούμενου και γενικώς όλων τω σκεπτόμενων) θα γίνει η νέα επανάσταση με μορφή που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική απ'ότι στο παρελθόν.
Το κεφάλαιο δε δίνει την ψευδαίσθηση που μου καταλογίζεις πως έχω. Αντιθέτως το κεφάλαιο δίνει την ψευδαίσθηση της ανημπόριας (σου, μου, μας) και της απόλυτης κυριαρχίας του. Όσο αυτό προχωρά και όσο περισσότερο το πιστεύουν και οι ίδιοι, τόσο πιο θρασείς γίνονται και τόσο πιο αλαζόνες. Αυτό σημαίνει πως αρχίζουν να είναι απρόσεχτοι και απροκάλυπτοι και αυτ΄πο γεννά πάντα αντιδράσεις. Το θέμα είναι πως για να έχουν οι τυχόν αντιδράσεις κάποια τύχη χρειάζεται μια προετοιμασία θεωριτικού-ιδεολογικού υπόβαθρου.
Με τα Μέσα της εποχής το κεφάλαιο έχει εξασφαλίσει ανακυκλώσιμες αγορές και πεδία επενδύσεων μέσω ιμπερεαλιστικών πολέμων. Θέλω να πιστεύω πως καθώς η ανθρώπινη κοινωνία αναπτύσσεται και μεγαλώνει (ηληκιακά με τον ίδιο τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί, δλδ αυτή τη στιγμή η κοινωνία μας είναι σε ηληκία τετάρτης άντε πέμπτης δημοτικού που υπάρχει απλώς εγωισμός και "όλα τα παιχνίδια είναι δικά μου" νοοτροπια)το ίδιο συμβαίνει και με το πνευματικό επίπεδο των μονάδων που την αποτελούν.
Άρα θέλω να πιστεύω (και το πιστεύω γιατί είμαι αισιόδοξος για τον άνθρωπο ως είδος) πως θα δει ότι το καλύτερο για τον ίδιο προσωπικά είναι το καλύτερο για όλους σα σύνολο. Και όταν το δει αυτό θα το διεκδικήσει. Και θα το κερδίσει ή έστω θα κερδίσει λίγο έδαφος ακόμη προς το "ιδανικό" προς την ουτοπία της ανθρώπινης κοινωνίας (όποια και αν είναι αυτή).
Μπορεί να μοιάζω και απλώς χαζορομαντικός. Ο χρόνος θα δείξει.....

25/9/06 11:17  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker